De fem tibetanere

Det sker der med kroppen, når du udfører de fem tibetanere.

De 5 øvelser tager sit udgangspunkt i chakraerne, som indgår i alle yoga øvelser og er hinduismens tilgang til medicin og sygdom og et langt og sundt liv. Øvelserne er med til at give dig:

  • Øget styrke og energi
  • Velfungerende lymfesystem
  • Øget smidighed
  • Bedre fordøjelse
  • Mindre stress
  • Øget fokus og mentalt overskud
  • Bedre hormonbalance
  • Forbedret søvn

Fordi de åbner op for de kroppens energistrømme og giver en optimal balance mellem yin og yang. Hvor de 7 chakraer repræsenterer kroppens forskellige energicentre, er yin og yang henholdsvis det stabile og modtagende (yin) og det skabende og givende (yang).

De fem tibetanere er derfor med til at give dig evig – eller i hvert fald en længerevarende ungdom, fordi din krop og dit hoved er i balance. Du vil kunne mærke en forandring efter bare et par uger træning. Ikke kun i forhold til den eftertragtede ungdom, men nok mere i dit generelle velbefindende.

Guide til de 5 yoga øvelser

Vil du gerne i gang med yoga øvelser, så er de fem tibetanere den helt perfekte øvelse at starte med. Den er ikke tidskrævende og de fem øvelser kommer godt omkring, dog uden at være for svære eller udfordrende. Et stort plus er, at du kan lave dem hjemme hos dig selv.

Det tager mindre end 20 minutter at lave de 5 riter, som øvelserne hedder, hver dag. Det anbefales dog at gå stille og rolig frem, så du starter med at lave hver rite 3 gange den første uge, fem gange den anden uge, syv gange den tredje uge og etc. Indtil du kommer op på 21 gange pr. rite.

Her får du en grundig gennemgang af alle fem, så skal du bare finde din yogamåtte frem og gå i gang. Husk at du ikke behøver at mestre øvelserne i løbet af nul komma fem. Giv dig god til at lære dem helt korrekt, specielt er det vigtigt, at du får dit åndedræt med.

Det er også vigtigt at understrege, at ingen af øvelserne skal gøre ondt, når du udfører dem. Vær så afslappet som muligt i kroppen, så du ikke spænder uhensigtsmæssigt i din krop.

Øvelse 1

Stil dig med armene spredt ud til siden og hofteafstand mellem benene. Drej nu rundt om dig selv i urets retning. Det betaler sig at starte i et langsom tempo, for at undgå at blive svimmel. Det hjælper at du trækker vejret langsomt og dybt. Lige netop denne øvelse, hvor kræver allermest tilvænning.

Øvelse 2

Armene skal ligge langs siden og dine håndflader ned mod gulvet. Nu løfter du hovedet fra gulvet og træk hagen ned mod brystet, mens du løfter dine ben op i lodret position. Din lænd skal holdes i gulvet. Sænk nu dine ben og dit hoved tilbage i startposition. Ånd ind, når du løfter hoved og ben og ånd ud, når du sænker dem.Er denne øvelse er for hård i starten, så bøj dine ben, i stedet for at strække dem fuldt ud.

Øvelse 3

Sæt dig på knæene og sæt tæerne i underlaget. Placer dine hænder på baglåret og træk hagen ned mod brystet ved at bøje hovedet fremover. Bøj nu hoved bagover og svaj i din lænd. Herefter kommer du langsomt og kontrolleret tilbage til udgangspunktet. Ånd ind når du bøjer dig bagover og ånd ud når du vender tilbage til startpositionen.

Øvelse 4

Sæt dig på gulvet på din yogamåtte med udstrakte ben og dine håndflader placeret i gulvet lige ud fra kroppen og lodret ned fra skuldrene. Pres langsomt hagen ind til brystet og efterfølgende bagud Med en dyb indånding kommer du op i en (lige) bro med bøjede knæ, strakte arme og hovedet strakt bagud. På en udånding kommer du roligt og kontrolleret tilbage til din udgangsposition.

Øvelse 5

I den sidste øvelse lægger du dig på maven, med tæerne i gulvet. Placer hænderne i gulvet ud for skuldrene og stræk armene, så kun tæer og håndflader rører gulvet. På en indånding løfter du bagdelen op mod loftet ved at bøje i hofteleddet, så du står som en pyramide. På en udånding fører du bagdelen ned mod underlaget og kommer tilbage til udgangsstillingen. Er øvelsen i starten lidt for svær, så start ud at holde foden strakt, så du ikke står på tæer.